Сирна продукція користується популярністю. Ринок пропонує велику кількість сирів, які вражають своєю різноманітністю та абсолютно різними смаковими рішеннями.
Транспортування сирних товарів потребує певних навичок, адже продукт швидко псується. Будь-яке недотримання вимог до перевезення, може призвести як до втрати зовнішнього вигляду продукту, але й може спричинити неможливість його вживання. Температурний режим, підтримка певного мікроклімату та дотримання всіх санітарно-гігієнічних норм допомагають перевозити оперативно та правильно продукт, роблячи його безпечним для споживання.
Особливості транспортування сиру
Сир є недешевим продуктом, що потребує відповідального підходу до його перевезення. Насамперед важливо підібрати оптимальний транспорт, який буде відповідати всім вимогам. Він повинен відповідати необхідним санітарно-гігієнічним вимогам, мати можливість встановлення оптимального температурного режиму. Важливо заздалегідь продумати маршрут поїздки, який допоможе швидко та без затримки доставити товар до вказаної адреси.
Транспорт: які вимоги висуваються
Купуючи в магазині товар, кожен покупець намагається вибрати тільки найсвіжішу продукцію. При цьому велика увага також виділяється на склад, смакові характеристики, енергетичну цінність. Найбільші вимоги виставляються до молочної продукції, яка при недотриманні правил зберігання та перевезення може псуватися, що робить її неможливою для вживання.Сучасні автомобілі компаній перевізників дозволяють встановлювати необхідний температурний режим, який дозволить перевезти продукт в оптимальних умовах. Особлива увага також приділяється вологості. Показник грає велике значення у вигляді продукції. При зниженому значенні якого сирна продукція може втрачати зовнішній вигляд, а підвищений показник призведе до втрати низки корисних властивостей. Організувати все це можна за допомогою спеціального обладнання, яке дає змогу створити необхідні умови. Незалежно від погодних умов, у транспортному засобі виставляється потрібна температура. Для перевезення сирної продукції використовуються:
- авторефрижератори;
- ізотермічні фургони.
Обидва варіанти мають спільні подібності – це захист від проникнення бруду та герметичне закривання дверей. Транспорт має захист від підвищеної тряски та працює за заздалегідь встановленими параметрами. Підібрати оптимальний вид автомобіля може спеціаліст компанії перевізника з урахуванням низки факторів.
Правила перевезення сиру
Транспортування сиру вимагає дотримання низки вимог. Саме завдяки ним можна досягти перевезення продукції без втрати товарного вигляду та звести до мінімуму можливі збитки. Існує низка правил, які є обов’язковими для сирної продукції:
- Показник вологості повинен враховуватись щодо певного виду сиру. Це допоможе уникнути псування його товарного вигляду;
- для м’яких видів сиру варто ставити температурний режим від 0 до +4 градусів та встановлювати показник вологості на рівні 87%;
- тверді види сиру варто перевозити при температурі від -4 до 0 градусів і з рівнем вологості 75%.
Загалом показники можуть трохи коливатися в залежності від сорту продукції, що перевозиться. Для усереднення показників рекомендується міряти їх перед та після відвантаження товару, що допоможе визначити вологість та температуру. Важливо розуміти, що існують сорти сиру, які можуть у процесі транспортування дозрівати, втрачати свої смакові якості. Потрібно заздалегідь уточнювати у замовника особливості сирної продукції та як вона поводиться в різних умовах. Варто заздалегідь прорахувати зрілість сиру, терміни його дозрівання і скільки його можна буде реалізувати.